Čo je to MAKADO?

What is MAKADO?


Čo je to MAKADO?
MAKADO je v prvom rade zábava. MAKADO sú preteky (najmä) dvojíc na bicykloch. Každá dvojica (resp. tím) spoločne hľadá kontrolné stanovištia (kontroly), ktoré sú zakreslené v špeciálnej, veľmi presnej mape pre orientačné športy. Jednotlivým kontrolám sú priradené body, ktoré dvojica získa, ak kontrolu nájde. Cieľom dvojice je v časovom limite takto nazbierať čo najviac bodov.

Aká dlhá je trať?
To záleží na každej dvojici. Kontroly sú poschovávané "po celých Karpatoch" a je na každej dvojici, aby si odhadla svoje sily a vybrala si, ktoré kontroly nájde. Môžete tak najazdiť aj len pár kilometrov v okolí štartu a cieľa (a je to úplne v pohode) alebo môžete byť makači a najazdiť desiatky kilometrov. Dôležitý je len časový limit, ktorý je 5 hodín.

To musíme jazdiť 5 hodín?
Nie, 5 hodín je limit. Potom sa začnú strhávať body za "cez čas", a po 5 hodinách a 30 minutách nasleduje diskvalifikácia. Keď sa ale v dvojici rozhodnete, že vám stačí menej času, alebo si chcete pobicyklovať len v okolí štartu a cieľa, alebo pretekáte s menšími deťmi ktoré byť 5 hodín nezvládli, alebo čokoľvek, do cieľa môžete príjsť aj skorej.

Akú mapu dostaneme?
Približne takúto - MAKADO 2023, MAKADO 2022, MAKADO 2021, ... Mapy pre orientačné športy používajú trošku iné farby ako bežné turistické mapy (napr. les je biely a lúka oranžová), ale pokiaľ si sa už niekedy v živote orientoval podľa turistickej mapy, nemal by si mať problém.

Čo nájdem na kontrole?
Len označenie kontroly a QR kód, ktorý odfotíš našou appkou. Kontroly vedia byť (a budú) poschovávané na miestach a cestičkách, o ktorých ešte asi ani nevieš, že existujú.

Akú appku si mám nainštalovať?
Nerieš, všetko Ti vysvetlíme na pretekoch. Odfotíš si QR kód zo svojho štartového čísla ktoré Ti dáme a fičíš. Jednoduché.

Všetci štartujú naraz?
Áno, všetky dvojice vyštartujú naraz (čas bude v propozíciách) a od toho okamihu všetkým dvojiciam plynie spoločný 5 hodinový limit.

Aký musím mať bike?
Schopný jazdiť aj po nespevnených cestách a chodníčkoch v Karpatoch - čiže "horský". Samozrejme v dobrom technickom stave, a že musíš mať prilbu tu ani písať nebudem.

Môžem mať elektrobike?
Áno, elektrobikeri hláste sa prosím do kategórie "T" (tréningová), bez ohľadu na pohlavie, výkon ebiku, vek jazdca, vek bicykla, výkon jazdca, atď.

Je to vhodné aj pre deti?
MAKADO je skvelé pre rodiny s deťmi a máme samostatnú kategóriu "RD". Keďže trasu si určíte ako dvojica (v prípade rodín aj viacčlenný tím) sami, viete si ju prispôsobiť tak, aby bola vhodná. Niekoľko kontrol býva vždy rozmiestnených v okolí štartu a cieľa, aby ich aj menšie deti (5 - 6 ročných makadistov máme bežne) zažili radosť z hľadania a nájdenia kontroliek.

Som zrovna mimo formy - zvládnem to?
Viď predch. otázka a veta o 5 - 6 ročných deťoch :)

Nemám bike, chcem si zabehať. Môžem?
Jasné, spravíme aj kategóriu pre bežcov. Kontroly, ich hodnoty a 5 hodinový limit sú rovnaké ako bikerov.

Čo GPS a podobné navigačné pomôcky?
Sú zakázané. MAKADO je o orientovaní sa pomocou mapy, príp. buzoly. Ak máš smart device s GPS, vkľude ho použi na nahrávanie svojej jazdy, ale nepoužívaj ho na orientáciu. Spoliehame sa na fair play.

5 hodín je dosť. Budú v lese nejaké občerstvovačky?
Nie priamo. Kedže každý si trasu určuje sám, nie je možné pripraviť občerstvovačky ako napr. na bike maratónoch. Ale nič Ti nebráni sa s parťákom zastaviť na jedlo, kofolu či pivko (s mierou) v niektorom z mnohých bufetoch v Karpatoch. Teoreticky, ak stíhaš, môžete dať aj sobotný obed u svokry. Dôležitý je len časový limit, a že sa snažíte pozbierať čo najviac bodov. A v cieli vás bude čakať klasická opekačka.

Čo vlastne znamená "MAKADO"?
Makado je už pojem, ostatne organizujeme ho tento rok už 19. krát. Ale inak to znamená "MAlé KArpatské DObrodružstvo". Pamätníci si možno spomenú aj na MADUDO, MAMODO, MAPEDO, MAPODO...